LIFA sparer 1,4 mio. kroner på Microsoft SQL licenser efter virtualisering med IBM System x3690 X5 server

Med det tidligere servermiljø ville det koste LIFA 2 millioner kroner at ajourføre virksomhedens Microsoft SQL licenser. Komplex it hjalp med at konsolidere, så korrekt licensering kun koster 30 %, og så performance oven i købet er forbedret markant.

LIFA A/S er et af Danmarks største landinspektørfirmaer og bearbejder store datamængder hver eneste dag. Dels kommer der data ind fra samtlige landinspektører i virksomheden, dels sælger LIFA modificerede data til kommuner landet over. For at dække behovet for databaseservere havde LIFA fire Microsoft SQL servere, og i januar 2011 stod virksomheden over for at skulle ajourføre sine Microsoft SQL licenser. Systemadministrator Karsten Steen ønskede i den forbindelse et helt klart billede af, hvilke licenser de havde behov for, og hvordan virksomheden kunne blive korrekt licenseret på den mest økonomiske måde.

Komplex it foreslog konsolidering

"Hvis vi skulle licenseres korrekt med vores daværende setup, ville det komme til at koste os 2 millioner kroner," fortæller Karsten Steen. "Jeg havde forsøgt at undersøge alternative muligheder men kunne ikke rigtig finde oplysninger om, hvordan vi kunne spare penge på licenserne. Imidlertid kom jeg til at tale med Komplex it om problemet, og de havde et forslag til konsolidering, der endte med at spare os for 1,4 millioner licenskroner."

Fra 8 CPU'er til én

Løsningen gik i al sin enkelthed ud på at installere en IBM System x3690 X5 server, som gjorde det muligt for LIFA at virtualisere virksomhedens Microsoft SQL servermiljø. Med den nye IBM-server kunne LIFA nøjes med én Microsoft SQL server og dermed spare en meget stor del af licenserne væk. "Vi bliver licenseret på CPU niveau, og med det nye setup er vi gået fra 8 CPU'er til én! Det giver unægtelig store besparelser, og samtidig har vi bevaret den høje performance," konstaterer Karsten Steen.

Markant hurtigere dataindlæsning

"Faktisk kan vi skrive og læse data markant hurtigere end før," fortsætter han. "Vi får blandt andet en masse data, vi skal læse ind fra Bygnings- og Boligregistret, og de kommer i klumper af cirka 60GB i XML filer. Tidligere tog det os over 10 minutter hver gang - i dag tager det os kun omkring 1 sekund! Samtidig er IBM x3690 X5 skalerbar og giver mulighed for, at vi kan vokse og tage endnu flere kunder ind."

Forbedrede svartider

Den hurtige datahåndtering skyldes blandt andet, at Komplex it har kombineret IBM x3690 X5 serveren med IBM eXflash solid state teknologi. eXflash er en enhed, som kan købes til IBM System X5 servere, og som gør det nemt og billigt at forbedre svartiderne på database servere og andre servere, der er afhængige af I/O performance fra diskene.

God sparring

"Vi har oplevet at få en markant hurtigere løsning, der samtidig sparer os for en masse penge. Derudover har vi haft stor gavn af den sparring, vi har fået hos Komplex it. Det er ikke let at finde nogen, der både har forstand på de indviklede licensregler, og som samtidig har praktisk erfaring med de udfordringer, vi som virksomhed står over for i dagligdagen med vores it-infrastruktur. Det har vi imidlertid helt klart fundet hos Komplex it," slutter Karsten Steen.